Sa invatam…limba romana!

 Imi sta pe suflet sa scriu postul asta de vreo 2 luni si am tot amanat. Dar nu mai pot, va spun sincer.
Si imi asum riscul ca de maine sa nu mai am atatea cititoare, lista mea de followers sa se micsoreze, sa fiu stearsa din blogrolluri iar de maine sa devina un blog ‘inexistent’, mort.

Domnul Pruteanu cred ca s-ar razvrati in mormant daca ar citi cuvintele astea reinventate ale limbii romane. Cred ca in locul lui am ramas eu, sa critic, sa atrag atentia si sa imi spun oful.

Nu exista, nu concep cum un roman, nascut si crescut in Romania sa nu isi stie limba materna?! Sa nu stie gramatica, sa nu stie sa scrie corect. Si vorbesc despre oameni cu scoala, oameni care se cred grozavi.
M-am saturat sa citesc bloguri, comentarii pe diverse forumuri, articole de pe site-ul X si cand mi-e lumea mai draga sa imi apara un cuvant gresit care ma face sa ma enervez. Mi se scoala parul cand vad asemenea greseli. De ce?! Ce o fi asa greu?
Am pretentia ca atunci cand scrii ceva sa fie corect scris! Nu esti sigur, cauta pe google si gasesti forma corecta!  Eu m-am saturat, si asemenea greseli ma fac sa nu ma mai intorc cu drag pe acel blog/site/forum. Nu mai vreau scuze de genul ‘m-am grabit’ ,  ‘eram obosit’ si alte scuze jenante. Si ce? Daca esti obosit sau grabit nu mai stii sa scrii ?! Nu mai stii sa scrii in limba ta materna?! Cum vine asta? De ce un arab, american, neamt sau ce natie o fi el, stie sa scrie corect, fara greseli desi a invatat limba asta ‘grea’ cu un an in urma? De ce? De ce tu ca si roman nu stii sa te exprimi corect?

M-am saturat sa vad ‘a-ti vrea sa …?’ , ‘vin-o an casa’ ,  ‘monstra’ , ‘complectez’ , ‘sa vi’ etc. Nu mai vreau asta. La fel cum nu mai vreau ‘ca’ sa devina ‘k’ , ‘asa’ – ‘asha’ , ‘fetita’ – ‘fetitza’  , ‘sotia’ – ‘sotzia’ si asa mai departe. Cred ca ati inteles ideea.

Am vazut greseli de astea pe afise lipite in vitrina unor magazine, la un bloc cand e nunta ‘Bine a-ti venit’ ! Imi vine sa plang cand vad asemenea greseli si ma intreb de ce e asa greu sa iti cunosti propria limba?

Acum cateva luni era o fata care avea un blog. Greseala ei a fost ca s-a exprimat gresit si toata lumea a sarit pe ea ca nu stie sa scrie . Rezultatul a fost stergerea blogului … si trebuie sa spun ca a avut o singura greseala de exprimare, restul textelor erau scrise corect atat din punct de vedere gramatical cat si al ortografiei…

Ok, am folosit si eu acum cateva zile cuvantul ‘shod’, cand m-am adresat unei cititoare, dar asta pentru ca stiu ca multa lume nu stie ce inseamna acel cuvant si nu am vrut sa se chinuie cu citirea lui.

Ah…acum cateva zile am facut MAREA GREASEALA sa spun ‘insignificant’ in loc de ‘nesemnificativ’ .      M-am gandit la ‘insignificant’ -ul englezesc. Scuze. Mi s-a recomandat sa consult dex-ul din cand in cand, cand aceeasi domnisoara imi spunea ‘nu sti sa scri’ !  Astfel am aflat ca a cunoaste si alte limbi e o noua FITZA!

Ei bine, cu asta am spus si ce am pe suflet, si , daca doriti si nu ma urati, va invit sa postati si voi un asemenea articol despre limba romana si despre ce greseli vedeti voi, si astfel sa tragem un semnal de alarma.

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…