Detalii despre pensulele de machiaj

Pentru un machiaj impecabil, curat și reușit avem nevoie de pensule. Am trecut de perioada în care ne aplicam fardurile cu clasicele aplicatoare cu bureței, pe care le spălam după fiecare machiaj.
Astăzi vorbim despre pensule…sunt atâtea pensule încât nu știm ce să alegem, care pentru ce sunt și la ce folosesc pensulele sintetice și cele din păr natural.

Ca să ne putem bucura cât mai mult timp de pensulele pe care le avem nu este nevoie să le spălăm după fiecare utilizare, este nevoie doar de o soluție specială pentru curățarea lor, o soluție antibacteriană. O dată la 2 săptămâni sau o dată pe lună ar trebui să ne facem timp și să le spălăm cum trebuie. Eu folosesc ulei de măsline cu puțin detergent de vase și le curăț până când rămân curate. Sunt pensule care te pot ține mulți ani sau pensule care după câteva luni se strică. Una din pensulele mele se află în colecția mea de mai mult de 10 ani. Este vorba despre o pensulă de fard de la Yves Rocher, mi-am luat-o prin liceu și până în ziua de azi arată ca în prima zi, nu s-a deformat și nu a pierdut niciun fir de păr. Luna trecută am fost nevoită să arunc pensula de stippling de la Real Techniques pentru că efectiv s-a desprins din mâner și nu mai aveam ce să fac cu ea.

Pensulele naturale sunt ideale pentru fardurile presate, pentru produsele pudră. Acestea conțin cuticule care absorb și estompează, de aceea nu este indicat să le folosim cu produse cremoase, pentru că tot produsul rămâne cumva lipit de peri. Pensulele din păr natural sunt perfecte pentru farduri presate, blush, pudră bronzantă etc.

Pensulele sintetice ne oferă precizie și sunt recomandate pentru produsele cremoase/lichide. Acestea pot fi din nylon, taklon sau polyester. Acestea nu au cuticule și nu rețin produsul. Pensulele sintetice au firele mai lucioase și în timp devin aspre și ar trebui înlocuite.

Eu cred că dețin peste 50 de pensule, mai ieftine, accesibile sau mai scumpe, atât din peri naturali cât și din peri sintetici. Primul meu set complet de pensule a fost de la Fraulein38, cele de ochi erau plate, sintetice și cele de față mai dense și pufoase.

Pentru început au fost bune, dar pe măsură ce avansam, mi-am dat seama că am nevoie și de altele. 
Mi-am comandat atunci un alt set de pensule, tot de la Fraulein38. De data aceasta am ales un set cu pensule din păr natural și am simțit diferența. Fardurile se aplicau altfel și puteam lucra mai bine cu ele. Aici puteți citi mai multe detalii despre set.
Între timp mi-am mai luat și pensule individuale. Pensulele de blending erau mereu pe lista mea. Nu îmi ajungea una singură, trebuia să am mai multe, mai mari, mai mici, mai stufoase, scurte, lungi… în momentul de față am 6 pensule de blending, din care folosesc doar 1.
Deși aveam pensule destule, tot m-am gândit să îmi îmbogățesc colecția cu încă un set…de data aceasta am ales un set cu pensule pentru ochi, de la o firmă mai mare – bdellium tools. Despre ele am scris aici. A fost o investiție și nu îmi pare rău că am dat 266 de lei pe ele. Setul acesta are tot ce trebuie pentru un machiaj al ochilor.

Dacă ar fi să mă întrebați ce set de pensule să vă luați, v-aș recomanda să mergeți pe pensule individuale. Eu am atâtea pensule, dar folosesc 5 sau 6 din ele.

Din punctul meu de vedere, esențiale sunt următoarele:

 • pensula de blending, pentru a estompa machiajul sau pentru a face trecerea dintre culori
 • pensula pentru aplicarea fardului – una mai mică oferă precizie mai mare decât o pensulă mare și stufoasă
 • pensula pentru eyeliner – de curând mi-am luat pensula 266 de la MAC și mi se pare perfectă, parcă se trasează singure liniile
 • pensula pentru sprâncene – din păr sintetic, mai rigidă 
 • pensula pentru contouring – acea pensulă angulară, pufoasă. O folosesc pentru conturare, iluminare și uneori și pentru a-mi aplica blush-ul 
 • pensula pentru blush/pudră – o pensulă mai mare, pufoasă și densă
Prima dată când m-am trezit cu setul de pensule în față nu știam pentru ce e fiecare pensulă, cum trebuie să le folosesc, am început să caut informații pe Internet, am întrebat-o și pe Koko atunci…dar a fost datoria mea să mă descurc cu ele, să văd cum le pot folosi, cum pot lucra cu ele, care mă ajută. Dacă vrei să folosești pensula de buze pentru aplicarea fardului pe linia inferioară a genelor e ok, la fel cum e ok să folosești și pensula evantai pentru sculptarea feței sau pe cea de blending pentru a aplica fardul pe întreaga pleoapă. Totul ține de fiecare în parte, nu cred că există o regulă – pensula de blending o folosești doar pentru a estompa, pensula de blush doar pentru aplicarea blush-ului și așa mai departe.
Probabil că ați văzut că pensulele din păr natural sunt de mai multe tipuri, iar mai jos veți afla și despre tipurile de păr, care provin de la diferite animale: 
 • capră – părul este mai aspru și firele lungi, este recomandat pentru tenul gras, pentru aplicarea pudrei și pentru estompare
 • ponei – părul este subțire și ajută la intensitatea fardului. Pensulele pentru blush sunt din păr de ponei.
 • ponei + capră – găsim acest tip de păr la pensulele pentru blush, fond de ten sau pudră
 • pensulele din păr de nurcă sau samur sunt cele mai fine, cele mai scumpe, dar și cele mai rezistente
 • bursuc – păr scurt și aspru, de obicei este folosit la pensulele de sprâncene, evantai și bronzer
 • veveriță – este moale, dar se strică cel mai repede. Părul de veveriță se găsește în pensulele pentru iluminare, blush sau fard de ochi
 • nevăstuică – părul este mai elastic, este cel mai durabil și se găsește în pensulele pentru buze, eyeliner, anticearcăn sau fard de ochi
 • cal – părul are o textură dură, se găsește mereu în combinații cu alte tipuri de păr și este folosit la pensulele ieftine

Voi ce fel de pensule aveți în colecția voastră? Care este pensula voastră preferată? 

Aștept comentariile voastre. 

 photo b4a13c5f-157a-44e3-8983-fea73f10b7a1_zps9knzzbu0.png

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…