Valabilitatea produselor cosmetice

Multi ani s-a crezut ca produsele cosmetice au termen de valabilitate nelimitat, dar asa cum produsele alimentare expira, asa se intampla si cu produsele de ingrijire. Unele produse au data inscriptionata, altele nu, si altele au un simbol pe recipient ..Pana de cativa ani, doar produsele cosmetice cu o valabilitate de pana 30 de luni aveau inscriptionata data expirarii, pe acele produse (nedeschise) care aveau termenul mai mare de 2 ani si jumatate nu era mentionata nicio data…
Simbolul respectiv a fost introdus incepand cu luna martie 2005, si toate cosmeticele care sunt produse de atunci, ar trebui sa aiba acest simbol :

pe care este scrisa valabilitatea produsului respectiv. De exemplu 12M inseamna ca ‘viata’ acelui produs este de 12 luni de la deschidere! E esential sa stiti cand deschideti produsul, pentru ca daca ati uitat sau nu tineti minte, simbolul respectiv nu reprezinta nimic. Puteti sa scrieti direct pe ambalaj luna la care ati deschis produsul.  Produsele ‘inchise’ cum ar fi spray-urile sau parfumurile nu trebuie sa aiba acest simbol neaparat.
Produsele cosmetice trebuie sa fie intretinute corespunzator. Daca cumva un produs expira, isi schimba consistenta, mirosul trebuie neaparat sa le aruncati, chiar daca termenul de valabilitate nu e depasit. Asta se intampla daca nu respectati unele reguli.

In primul rand nu trebuie depozitate in soare, la temperaturi ridicate, si nici in locurile cu umiditate. Deci baia se exclude, pentru ca atunci cand facem baie/dus temperatura din incapere se mareste si avem de-a face si cu umiditate… Cosmeticalele trebuie tinute ‘la rece’ , ferite de lumina soarelui. Eu de exemplu le tin in dulap.

Cand le folosim, cosmeticele intra in contact cu aerul si germeni. Cat de repede ‘sfarsesc’ aceste produse depinde de ingrediente si de modul in care au fost produse. Cosmeticalele cel mai ‘sensibile’ sunt acelea care contin apa (creme si make-up lichid).
Exista niste moduri prin care le putem prelungi viata :

  • dupa folosire trebuie sa inchidem bine recipientele
  • nu luati crema/produsele cu degetele inainte sa va spalati
  • depozitati-le in locuri ferite de soare/umiditate, la temperaturi racoroase
  • nu combinati niciodata produsele cosmetice cu apa in incercarea de a le repara sau subtia
  • spalati regulat pensulele sau bureteii cu o solutie speciala sau cu un sampon delicat
  • daca tineti cosmeticalele in frigider se reduce intr-adevar raspandirea germenilor,dar schimba proprietatile produselor

Chiar daca blushul/ rujul/ glossul/ pudra nu si-a schimbat mirosul sau consistenta e timpul sa va despartiti de ele daca au depasit termenul de valabilitate inscris. Altfel,riscati sa va alegeti cu niste iritarii de toata frumusetea si sa accelerati procesul de imbatranire a pielii!

In continuare puteti vedea ce termen de valabilitate au anumite produse cosmetice (de la deschidere), si care sunt semnele la care ar trebui sa le depozitati…in cosul de gunoi!

Produs termen de valabilitate de la deschidere(aprox.) Semnale de alarma 🙂 Tips
Crema de ochi 1 an se schimba mirosul,culoarea si consistenta, descompunere nu va bagati degetele in crema, mai bine o luati cu o spatula cosmetica.Inchideti bine recipientul
Deo cele de tip crema – 1 an, restul aproape nelimitat descompunere in cazul celor de tip crema Inchideti mereu,altfel se usuca.
Gelurile/spumantele
de baie/dus
6 luni se schimba mirosul, descompunere Inchideti mereu bine. Nu incercati sa le ‘subtiati’ caci exista riscul de raspandirea a germenilor, in special la umiditatea din baie.
Eyeliner (creion) aproape nelimitat Niciuna

Daca pe varf apare o pelicula subtire,deschisa inseamna ca varful e uscat; stergeti cu un servetel si ascutiti creionul.
Eyeliner lichid (tus) 6 luni Se sfaramita, miros ranced, se usuca

Inchideti tubul bine, indepartati tusul de pe margine in loc sa il bagati la loc. Asa intra mai putin aer si nu se usuca asa repede. 
Crema de fata 1 an Se modifica mirosul sau culoarea, descompunere

Tuburile nu sunt asa predispuse microbilor ca borcanasele de exemplu. Nu lasati recipientul deschis (cum ati folosit crema, inchideti recipientul). Luati crema cu o spatula cosmetica.
Samponul 6 – 12 luni Se modifica mirosul, descompunere ca si la gelurile de dus
Lotiune de corp 1 an Mirosul sau culoarea se schimba, descompunere Inchideti recipientul bine.
Produsele de protectie solara 1–2 ani Se modifica mirosul, descompunere

Nu lasati flaconul mult timp in soare si inchideti-l bine. De obicei,aceste produse rezista mai mult decat un sezon, exceptie face atunci cand recipientul e aproape gol astfel incat oxigenul are mult spatiu si poate reactiona cu ingredientele.
Farduri 2 ani se sfarama, e prafos si se mucegaieste inchideti bine, nu le lasati sa se umezeasca
Ruj 2 ani sfaramicios, miros ranced inchideti bine si nu il lasati in soare
Fond de ten 1 an descompunere, miros Aplicati-l cel mai bine cu un buretel sau pensula. Make-up-ul compact contine mai putina umezeala si de aceea nu e asa predispus bacteriilor
Oja/lacul de unghii 1 an se ingroasa, se aplica greu si se usuca greu pe unghii; schimbarea culorii, pigmentii se descompun Cu cat intra mai mult aer in sticluta, cu atat se usuca oja mai repede. Daca subtiati lacul de unghii cu dizolvant trebuie sa tineti cont ca acesta va schimba consistenta lacului. Pentru asta, se gasesc mai nou solutii speciale.
Parfum Aproape nelimitat mirosul devine slab sau se schimba Inchideti mereu bine flacoanele, tineti-le in locuri racoroase si intunecate. 
Pudra Aproape nelimitat mucegai inchideti bine si nu lasati sa intre in contact cu umiditatea.
Laptele demachiant 6 – 12 luni schimbarea consistentei, culorii si a mirosului, descompunere Inchideti mereu bine.
Lotiunea demachianta 6 – 12 luni Modificarea mirosului Inchideti mereu bine.
Autobronzant 6 luni miros amar si ranced, consistenta neuniforma, colorare folositi-l repede. Cu cat intra mai mult aer si caldura, cu atat de repede isi pierd substanele autobronzante proprietatile.
Rimel  3- 6 luni se sfarama, miros ranced, se usuca ca si la tus

Sper ca va este util articolul asta si in cazul in care aveti produse expirate…e cazul sa va despartiti acum de ele.

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…