De ce mergem la sală…

Când mi-am făcut blogul am vrut să scriu mai multe și despre fitness/ exerciții fizice … însă am renunțat la idee, nu știu de ce. Dar acum m-am gândit că poate va fi utilă postarea asta și poate vă și motivez cumva.
Cât am stat azi la sală am studiat, am analizat, m-am gândit la lucrurile pe care vi le voi spune aici.

Să vă spun cum am început eu… păi până acum 4 ani aveam 45 de kg…constant, mâncam ca sparta, mai ales dulciuri și nu se vedea deloc. Apoi, m-a convins o prietenă , la fel de slabă ca și mine, să merg cu ea la sală … să ne îngrășăm. Bun, mergeam la sală aproape zilnic și după ce ieșeam mergeam la McDonald’s să ne îngrășăm… Nu am obținut rezultatele dorite din cauză că amândouă fumam. Nu știu exact ce e , dar clar e ceva în țigări care nu te lasă să te îngrași orice ai face. Am luat și injecții cu vitamine B6 și B12 … degeaba.
Totuși, am continuat să merg la sală fără să mă mai gândesc că vreau să mă îngraș. Ci pentru că îmi plăcea cum prind contur, cum mi se definesc mușchii și pielea era mult mai fermă. Nu aveam celulită cu tot junk food-ul ce-l băgam în mine ( zilnic! mergeam și-mi luam un meniu BigMac mare la prânz -asta era masa mea, iar seara mai băgam unul!) ….dar eram plată. Adică Mama Natură nu a fost generoasă cu mine și nu m-a înzestrat cu niște țâțe de muiere… sunt ‘țâțless’ [cum am văzut pe un blog:)] , dar măcar să compensez lucrul ăsta cu altceva… adică cu fundul :))

Bine, de când sunt mică visez la un abdomen bine definit, cu mușchii la vedere și cu mușchii pelvieni definiți…. așa că abdomenele nu lipsesc din seria mea de exerciții … Având în vedere că frecventez sălile de atâta timp ar trebui să am deja un super corp , dar nu-l am pentru că nu am mers constant, mergeam 2-3 luni, după care mă lăsam o perioadă. Așa s-a întâmplat și înainte de februarie… începusem să-mi conturez mușchii abdominali ca apoi să renunț la sală, până luna trecută…. Evident că a trebuit să o iau iar …cam de la capăt. Totuși , e bine că am tonus muscular și nu mor dacă ridic greutăți mai mari ca un începător de exemplu.

De alergat nu pot să alerg… nu am putut niciodată mai mult de 2 minute ! Începea să mă doară într-o parte de nu mă mai puteam mișca… Și acum am problema asta, dar măcar acum am ajuns la 3 minute ! Deci pe bandă nu alerg, însă îmi fixez viteza maximă la care pot să merg mai repede, în pas alert (are același efect ca și alergatul!) și fac asta cam 15 minute… apoi trec la aparate, la greutăți.

Aaaa… am uitat să vă spun înainte : când m-am lăsat de fumat, m-a luat și foamea, mâncam mai mult și cum renunțasem la țigări evident că a început să se și vadă…iar celulita și-a făcut apariția. Din păcate nu prea pot să-mi lucrez picioarele prea mult pentru că imediat se dezvoltă mușchii și mă transform în Arnold Schwarzenegger…. dar mersul în ritm alert și puținele exerciții ce le fac pentru picioare mă ajută să țin celulita departe…

Sunt femei care nu au celulită toată viața, femei care moștenesc acest ‘defect’ sau femei ‘leneșe’ care nu depun niciun efort…. La un moment dat tot apare …Însă cu mișcare o putem elimina.

Și acum să trecem la exerciții ! Atunci când te hotărăști să mergi la sală nu lucrezi doar burta, fundul, picioarele sau mâinile …ci pe toate. Chiar dacă ai deja brațele tonifiate, nu trebuie să le neglijezi și să te ocupi doar de șunca de pe burtă. Trebuie să îți lucrezi corpul în mod egal, într-o zi poți lucra picioarele și mâinile, iar în altă zi fundul și abdomenul sau toate… Eu amestec exercițiile, dar nu fac în fiecare zi aceleași mișcări. Trebuie diversificate, altfel intervine rutina, te plictisești și nu mai ești motivată.

Contează și sala foarte mult, cel puțin pentru mine e important locul în care mă duc. În Sibiu nu sunt foarte multe și unele sunt ori mici, ori cu câteva aparate sau e înghesuială. Până acum mergeam acolo unde am fost prima dată și am renunțat la ea din cauza oamenilor care veneau și din cauza aparatelor care începeau să arate groaznic, deteriorate. Așa că acum merg la cea mai mare și modernă sală de aici… E curat, aparatele sunt de ultimă generație și arată ca noi!

Iar dacă mergi pentru prima dată la sală, e nevoie și de un mic ajutor – instructorul care să-ți prezinte aparatele și să-ți arate exercițiile care trebuie făcute.. Poate îți face și un program, după ce identifică de ce ai nevoie.

De băieți nu prea am ce să zic, e logic că vin la sală să se umfle cu mușchi și proteine, să arate ca un culturist … Mie personal nu-mi plac astfel de bărbați, plini de mușchi. E ok să aibă un corp ok, dar atunci când deja are mușchii de la mâini sau de la spate mai mari decât capul , mi se pare dezgustător….
Ok … și fetele.. De ce vin fetele la sală?
Păi din câte am văzut eu, unele vin alături de macho-manii lor să-și arate și ele talentele și fac puțină mișcare iar în rest își dau ochii peste cap sau merg să se agațe de iubiții lor (oamenii ăia poate chiar au chef de exerciții și nu de tandrețuri la sala de sport!)…..  Alte fete vin pentru că deja  se deformează sau sunt deformate capătă proporţii și vor să dea jos grăsimea și ce mai au în plus și alea chiar se strofocă, BRAVO LOR! Și mai sunt fetele care vin la sală pentru că vor să ducă un stil de viață mai sănătos, dar nu prea le au cu exercițiile și nu întreabă pe nimeni cum se fac corect! Și nu înțeleg de ce!? Eu dacă nu știu ceva, întreb, nu fac pe grozava că știu când de fapt n-am habar. De obicei le observ și le spun că nu fac exercițiile corect și le explic și arăt cum se fac. Nu sunt nici instructoare și nici vreo fitness-guru, dar dacă știu despre ce vorbesc îmi place să ajut…

Și acum poate că unele dintre voi o să-mi spuneți că unii lucrează sau au alte treburi și efectiv nu au timp! Dar eu nu văd asta ca pe o scuză ! Atâta timp cât ai vreme să ieși cu prietena ta la o cafea sau să mergi la shopping, cred că poți să-ți rupi o oră din zi să mergi la sală. Asta dacă vrei să faci ceva cu corpul tău…
Eu cred că mai târziu tot o să se modifice și trupul ăla perfect. Și atunci de ce să nu previi? Și eu credeam că voi rămâne veșnic slabă și nu voi avea probleme cu șunca de pe burtă, dar nu a fost așa!

Eu sunt de părere că mai bine previi decât să te lupți cu problema apărută. Iar acum pentru femei sunt tot felul de programe, de exerciții fizice ( Zumba, Pilates, Kangoo Jumps, Tae-Bo etc.) . Dacă te înfometezi cu vreo dietă minune nu rezolvi nimic, deoarece de obicei dietele astea (mai ales cele pe bază de medicamente/plante) au efectul yo-yo. Degeaba de abții să nu mai mănânci o săptămână nu știu ce aliment, pierzi 10 kile și după ce termini dieta dai iama în frigider!

Recunosc că și eu m-am plictisit la un moment dat de sală, mai ales că de obicei mergeam singură … dar făceam câte o scurtă pauză și-mi reveneam. Cât timp am stat în Cluj, am avut o sală mare și faină chiar lângă mine și mergeam cu drag, până a luat foc….  Apoi am tot căutat și am luat sălile din Cluj la rând până am găsit-o pe cea perfectă! Vaaaaai, ce mult îmi plăcea! Mergeam cu cel mai mare drag acolo, aveam toate aparatele de care aveam nevoie, instructorul era drăguț și dacă făceam ceva greșit mă corecta…  Păcat că am găsit-o destul de târziu, când nu mai aveam prea mult timp de stat în Cluj…

Cel mai mult am avut 58kg … la 1.73m ar fi normal, dar arătam groaznic, deformată și cu burta pe afară! Deci nu mă mai încăpeau pantalonii (purtam 32!) am ajuns la 36 … Celulita era în floare, șunca la fel…iar eu leneveam….. Aveam 2 opțiuni : ori să aleg să-mi schimb hainele cu o măsură-două în plus (de când mă știu port XS și S!) ori să fac ceva cu grăsimea aia nenorocită. Am ales a doua variantă și am găsit un salon de înfrumusețare ieftin (că în Cluj sunt destul de mari prețurile față de Sibiu) și am ales un pachet promoțional, 12 ședințe cu 250 de lei. Aveam 8 electrostimulări normale de câte 45 de minute, 2 intense – de 15 minute și 2 masaje.  S-au văzut rezultatele…dar și eu mă plictiseam groaznic 45 de minute, în care eram electrocutată la o intensitate mare (că cu o intensitate mică nu faci nimic!) … Așa că după cele 12 ședințe, am mai scăpat de grăsime și mi-am dat seama că cel mai bine e să mă mișc și să trag de fiare decât să stau 45 de minute întinsă cu ventuzele pe mine.
Am fost și la Pilates și la Step și la Tae Bo ca să văd cum e, însă parcă la sala de fitness unde am aparate și trag de fiare mă simt în elementul meu….
Am slăbit, acum sunt la 52 și încap iar în pantalonii mei mărimea 32 fără să-mi atârne șunca !  Pantalonii ce mi i-am cumpărat atunci, 34 și 36 îmi sunt mari acum , adică stau ca dracu’ pe mine …

Și dacă credeți că nu aveți nevoie de sală și alte exerciții pentru că ați moștenit un corp de vis, mai bine o faceți pentru sănătate.. având în vedere în ce timpuri trăim, cu tot felul de chimicale prin mâncare și băutură…

Știu că am scris muuuuult, dar am vrut să punctez toate lucrurile importante .

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…