Alert —- Protectia solara

Probabil că ați citit/auzit tot felul de chestii despre factorul de protecție solară și cât de important e să ne protejăm . Sunt aproape sigură că multe dintre voi v-ați și săturat , chiar și eu m-am săturat ca în fiecare vară să văd aceleași lucruri peste tot : reclame, reviste, reportaje etc.
Și totuși, vreau să îmi spun și eu părerea despre expunerea la soare și despre riscurile la care ne supunem.

A venit vara, toată lumea merge la ștrand, la mare, pe câmp, oriunde…doar ca să se bronzeze…să fie cât mai neagră. Nu am nimic împotriva bronzului , dar unii chiar exagerează.
Postarea asta vine după ce am citit tot felul de aberații și am văzut părinți inconștienți care-și doresc ca odreasla lor să fie mulatră . 


Nici nu prea ştiu de unde şi cu ce să încep…  De fapt, am să vă spun câteva lucuri despre mine, despre experienţele mele solare  şi apoi voi continua cu exemple  🙂
Niciodată nu mi-a plăcut să stau ca șopârla la soare, să uit de mine pe șezlong și să-mi bată soarele-n cap toată ziua. Pentru mine 2-3 ore de plajă sunt de ajuns….acum . Că înainte, mergeam la plajă o zi întreagă (cu ascunsul sub umbră în orele critice) . Acum vreo 7 ani mă trezeam la 6 dimineața, mă pregăteam , la 6.jumate  mă întâlneam cu prietena mea cea mai bună,luam trenul și mergeam la plajă (la Ocna Sibiului) . La 7.30 eram deja acolo și mai plecam la 7 seara când aveam trenul spre Sibiu .
Odată cu trecerea timpului , soarele a devenit tot mai puternic și mai periculos. Nici nu mai suport să stau la soare, mi se face rău ,  nu mai am stare, uneori îmi ies și pete roșii pe piept .

Întotdeauna am folosit o cremă de plajă , cu factor de protecție minim 15. Și tot mă bronzam, poveștile despre factorul de protecție solară sunt multe și proaste… Cum că dacă e FPS-ul mai ridicat nu te mai bronzezi și ești tot albă. Ba nu! Te bronzezi ,  dar nu te faci ca o ciocolată din prima zi ! În curând se va aplica legea impusă de UE să nu mai existe creme cu FPS mai mic de 30 , din cauza soarelul tot mai periculos.  Sau de curând am aflat-o și pe asta : numărul ăla scris pe tub nu indică gradul de protecție ci timpul de acționare a cremei :)) Asta mi-a spus-o o prietenă de-a mea care a întrebat un DOCTOR ce înseamnă numărul ăla…  Păi dacă mă dau cu FPS 15 înseamnă că sunt protejată 15 minute? :))
Și crema de plajă trebuie re-aplicată , nu înseamnă că dacă te dai o dată ești protejat toată ziua, fie că e waterproof, sweat-proof sau mai știu eu ce… Eu oricum nu prea înțeleg formulele astea waterproof, că intri în apă și normal că se duce produsul , că nu e permanent. La fel ca și rimelul, scrie că e waterproof , dar dacă te bagi cu ochii-n apă te trezești cu genele lipite și cu rimelul scurs.

Azi citeam pe un forum cum unele folosesc LOȚIUNEA DE CORP Fennel (mai nou Thai Spa) cu unt de cacao pentru plajă și se bronzează mișto ! Sau alta spunea că a fost la plajă și s-a dat cu ulei de măsline, s-a bronzat foarte fain, dar umerii sunt roșii și o pișcă  …
Păi normal măi toantelor, uleiul de măsline nu face minuni împotriva razelor solare. Probabil că accelerează bronzul , dar pielea e vai și-amar. Sau să mai menționez faptul că erau întrebări de genul ‘când trebuie folosită crema de plajă?’ … Imaginați-vă senzația aia când vă ‘frigeți’ la apa fierbinte, cât de neplăcută e și cum îți vine să urli , cam așa văd și eu pielea torturată de soare … poate chiar mai rău .

Nu cred că mai e nevoie să explic despre faptul că , nefolosind protecție solară, ne trezim cu riduri înainte de vreme și cu o piele lăsată în timp … Și nu veniți cu povești că bunica n-a folosit FPS că n-are riduri nașpa, că pe vremea lu’ bunica nu cred că mediul era atât de nociv…
Sau să vă mai povestesc despre cea mai urâtă formă de cancer – cancerul de piele ? Cine crede că sunt doar povești cum că poți să faci cancer din cauza soarelui / expunerii la soare, să-și bage mințile-n cap și să se mai gândească o dată …

Și să revenim la cremele cu protecție solară. S-au făcut niște teste cu diferite creme speciale, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe . Și care credeți că au ieșit câștigătoare? Mărci precum Nivea sau Garnier, Sun Dance (DM) au câștigat în fața celor de la Vichy, L’oreal sau Estee Lauder și Dior. Încă o dată ni se demonstrează că scump nu înseamnă neapărat bun !
O cremă bună nu înseamnă doar ingrediente, ci și faptul că hidratează pielea ( atât soarele cât și vântul usucă pielea) și chiar păstrează protecția aia mai mult timp.

După ce am cercetat puțin și m-am documentat, am aflat că Anthelios de la La Roche Posay ar fi una din cele mai bune și recomandate creme de protecție solară , așa că am luat din farmacie o cremă -spray cu FPS 30 și una de față cu FPS 50.

În weekend am fost la plajă și am văzut și părinți inconștienți care nu-și cremuiesc copilul și-l lasă să se prăjească. Era o fetiță de vreo 5-6 ani , neagră neagră neagră … Și nu era așa de la Mama-Natură că i se vedea o urmă de la costumul de baie cum s-a bronzat și era albă…
Ok, înțeleg că nu te interesează despre tine și pielea ta, dar copilul de ce-l chinui ?  Să meargă la grădiniță/școală și să observe colegii că a fost la bronzat (ca să nu zic prăjit)  ?
Crema de protecție solară  nu trebuie să o folosim doar când mergem la plajă ci și când ieșim pe stradă, la terase, la plimbări prin soare… sau credeți că soarele ne vede doar când suntem în costum de baie?

Cât despre altă metodă cunoscută și  ‘căutată’ de prăjire e …solarul . Solarul, pe care și eu îl frecventam cu vreo 5 ani în urmă. Des. Pentru că voiam să fiu și eu neagră, că arătam mai bine ha ha ha
Nu am exagerat niciodată cu solarul, dar mergeam de vreo 2-3 ori pe săptămână, câte 9 minute. În primele 2 ședințe am stat 3 minute, după care am urcat treptat.
Tot timpul cât stăteam în ‘coșciugul’ solar îmi imaginam tot felul de chestii – fie că adorm, fie că se sparge vreun neon de ăla pe mine ….
O singură dată am exagerat și am stat 15 minute ! Îmi amintesc și acum cum m-am simțit atunci . În primul rând că după 10 minute nu mai aveam răbdare, apoi după ce am ieșit și m-am ridicat m-a cuprins așa o amețeală de am crezut că leșin acolo. Și mă durea capul și mi-era rău. Dar eram carbonizată :)) Și de atunci nu am mai fost la solar, decât așa de întreținere, o dată la 10 zile… acum nu mă mai duc deloc. Nici nu m-aș mai duce.
Prefer să fiu albă ca brânza , dar cu o piele sănătoasă decât să arăt arsă și să văd efectele prostiei în timp.. Chiar și la nuntă am preferat să fiu albă decât să mă prăjesc la solar.
În ultimele zile am văzut o grămadă de pipițe super bronzate, parcă prea bronzate… mă enervează cât sunt de bronzate, îmi vine să mă duc la ele să le țin morală :)) Sau mai bine le dau link-ul la articolul ăsta ha ha ha

Sper că am punctat tot ce voiam să vă spun , dacă mai e ceva și-mi aduc aminte, vă mai spun eu :))

Voi cum stați cu bronzatul și cu cremele cu FPS? 🙂

UPDATE : Știam eu că am uitat ceva important și mi-am dat seama după ce am citit primele comentarii .
NU trebuie să folosim creme cu FPS doar vara ci și iarna ; radiațiile există mereu, fie că e soare, ploaie, iarnă sau vară.. TREBUIE să avem grijă de noi și să folosim FPS mereu . Eu nu concep să folosesc cremă de față fără factor de protecție solară și dacă, în mod excepțional folosesc , atunci fondul de ten sigur are FPS.
De asemenea, nu neglijați urechile, gâtul , laba piciorului sau mâinile când mergeți la plajă. Și ele fac parte din corpul nostru și au de suferit dacă nu le protejăm 🙂

Merită să vă rupeți 5 minute din timpul vostru și să vizionați acest filmuleț :

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…