Blogging [ro]



Știu că am rămas datoare cu postarea despre vacanța mea, dar nu am cablul de date la mine și multe poze sunt pe telefon, așa că dacă nu uit mâine cablul la lucru, o să mă apuc și de postarea aceea.
Azi vreau să vă vorbesc un pic despre blogging și sper să vă placă 🙂

În urmă cu 2 ani , când am deschis eu blogul ăsta, erau destul de puține bloggerițe , mai ales în domeniul beauty. Acum, parcă e ziua și blogul. Nu e nimic rău în asta, dar am impresia că unele își fac bloguri doar așa…să se afle-n treabă , să mai primească niște produse pe gratis și să facă parte din tot felul de grupuri de pe Facebook …
Din punctul meu de vedere, unele bloguri nu au niciun sens. Nu înțeleg acele postări cu poze luate de pe net sau articole de genul “azi mă inspiră” , pui o poză cu ceva și atât, nu mai zici nimic. Sau “case de vis” sau “mi-ar plăcea să locuiesc/trăiesc acolo și acolo”  – pe cine interesează oare chestiile astea? Hai să zicem că e ok o postare de asta, dar când tot blogul se învârte în jurul postărilor de acest gen, nu mai e ok. Adică , care e conținutul ?
Normal, fiecare scrie și face ce vrea pe blogul lui, dar cred că e important și conținutul , să fie ceva acolo care să mă facă să mă întorc pe blogul respectiv… Poate că nici eu n-am avut postări strălucite de cele mai multe ori, dar ce ar fi fost dacă aș fi scris tot felul de chestii fără rost?

Cred că anul trecut era la modă să scrii o postare despre concursul de pe blogul x dacă vrei să participi. Era o condiție în plus, un “extra entry” . Și atunci apăreau bloguri ca ciupercile după ploaie …

Ce ar trebui să aibă un blog pentru a fi cât mai atrăgător ?
1. Conținut de calitate – de la postare până la poze. La început nici eu nu scriam cum scriu acum, cu detalii și poze. Ba chiar nici nu aveam o așezare în pagină, vă puteți uita printre primele mele postări să vedeți despre ce vorbesc. Dar cu timpul am început să scriu altfel și mi-am dat seama că persoanele care citesc postările vor să afle mai multe chestii despre produsul x și să vadă și niște poze. Pozele luate de pe net nu prea au ce să caute atunci când vrem să vorbim despre un produs pe care-l deținem.

2. Pozele trebuie să fie cât mai clare, nu făcute doar de dragul de a umple postarea cu niște poze. E drept că nu știu ce înseamnă să nu ai un aparat foto, primul meu aparat foto digital mi l-am cumpărat acum 9 ani. Avea 3 MP și a costat 180 de lei. Acum cu banii ăștia găsim aparate mult mai ok. Apoi mi-am luat un Olympus de 6 MP pe care încă îl foloseam acum 2 ani când am început să scriu pe blog.

Și acum poate că o să îmi spuneți că sunt persoane care nu-și permit să-și cumpere un aparat foto.. Dar să îți cumperi produse cosmetice de 200 de lei ai. Dacă chiar vrei, pui niște bani deoparte, te abții de la produse de makeup de care 90% nu ai nevoie și îți iei un aparat foto. Scuze de genul “nu am bani” mi se par aiurea.

3. Ar trebui să îți câștigi cititorii prin postări , prin ceea ce scrii și nu prin concursuri sponsorizate de tot felul de firme. Adică, cu ce te încălzește că ai 1000 de followers, când de fapt ai 20 de persoane care te citesc și revin mereu pe blog , necondiționat?! Apropo, nu prea înțeleg unele firme care sponsorizează concursuri pe bloguri cu 50-60 de followers …

4. Dacă ai blog nu înseamnă că cineva are obligația de a-ți trimite produse spre testare. Unele persoane cred că dacă ai blog, primești chestii pe gratis. Sincer, după câteva luni după ce mi-am deschis blogul , m-am apucat să trimit mailuri de colaborare firmelor diferite … nu am primit niciun răspuns. Bineînțeles că m-am ofticat puțin , dar apoi am realizat că trebuie să muncesc pentru ceva ce îmi doresc și că nu o să mă bage nimeni în seamă dacă trimit mailuri de genul “bună, mi-am făcut blog, vreți să colaborăm?”  . Cred că multe firme sunt sătule de astfel de mailuri. Nu o să se înghesuie nimeni să-ți trimită produse doar pentru că ți-ai făcut un blog :))

5. Dacă cumva primiți o propunere de colaborare, nu o acceptați imediat, analizați puțin situația și încercați să vă alegeți cu cine colaborați și în ce condiții .  Multe firme profită de bunăvoința unora și își fac atâta reclamă de n-aveți idee. Reclamă pentru care ar plăti bani grei dacă ar fi să o facă pe alte căi.
Din punctul meu de vedere, unele campanii sunt destul de agresive -dacă mă uit bine, o dată pe lună cred că văd jumătate din lista mea de bloguri cu articole despre aceeași chestie și uneori e chiar obositor și enervant.

În ceea ce mă privește pe mine, nu primesc multe oferte de colaborare, probabil că și din cauza postării despre Flormar sau despre prima cutie cu surprize  . De curând am primit o ofertă din partea unui site online de produse cosmetice și, pentru că m-am mișcat mai greu s-a dus și oferta:)) Primisem un mail în care mi se spunea că pot să îmi aleg orice produs de pe site-ul respectiv, pentru a-l testa și pentru a-i face review. În schimb, trebuia să țin bannerul site-ului timp de o lună pe blog. Mi-am ales produsul respectiv, mi s-a spus că e ok și să trimit adresa. Am răspuns un pic mai târziu și mi s-a spus să îmi aleg 3 produse și cel care e disponibil îmi va fi trimis. Am vrut un singur produs, nu m-a interesat altceva. Îmi doream paleta Petal Plusher de la Wet’n’Wild.  Răspunsul pe care l-am primit m-a făcut să refuz oferta. Mi s-a spus că paleta respectivă a fost deja aleasă de altcineva și că ar vrea să îmi trimită altceva. În momentul acela am trimis un mail politicos, spunând că nu mai vreau să colaborez în asemenea condiții.

Pentru că eu nu accept orice. Dacă tot am posibilitatea să aleg, atunci lasă-mă să aleg! Dacă vreau paleta x, nu mă interesează că o mai vor alte 5 persoane. Și, în situația asta, cred că eu am fost prima care a cerut-o… dar în fine.

Am primit o propunere de a testa nu știu ce perie de păr, Tangle Teezer. M-a amuzat puțin, pentru că eu am părul scurt și cu siguranță nu am nevoie de o asemenea perie de păr. Bineînțeles că ofertantul nici nu s-a uitat pe blogul meu să vadă cum arăt :)) Am răspuns frumos că am părul scurt și că nu am ce să fac cu produsul respectiv. Răspunsul care a venit m-a amuzat foarte tare : “când veți avea părul mai lung vă așteptăm, oferta rămâne valabilă”  !  ha ha ha
Înainte de asta, am făcut și niște recomandări pentru fetele cu părul mai lung  , care s-ar fi bucurat de acea perie.

Am primit și oferte de a scrie despre chestii care nu au nicio legătură cu domeniul “meu” . Le-am refuzat politicos.
Am primit și oferte de a scrie despre site-ul x, în schimb aș fi primit haine. Nu, mulțumesc.
Am primit și propuneri de concursuri – dar era vorba de lenjerie intimă  și am considerat că nu e cazul să mă apuc să scriu articole despre sexy lenjeria cutare :))

Deci sunt unele chestii care nu trebuie acceptate doar pentru a primi ceva pe gratis !
Am colaborări frumoase cu MyaShop , Makeup-Shop, Rimeri.ro, Cosmetic PlantCarespot etc.

Ah, și vă rog, nu ridicați un produs în slăvi doar pentru că l-ați primit pe gratis! Degeaba te mai caută firma respectivă dacă tu îți minți cititorii.  Nu cred că o să se supere nimeni dacă scrii că  “rimelul x primit de la y îmi lipește genele și nu îmi place”  . Adică, ce rost au review-urile dacă tu oricum minți?! Chiar nu cred că toate produsele primite vi s-au potrivit.

Și nu cerșiți produse ! Acum câteva săptămâni am dat peste o postare în care bloggerița respectivă se plângea că nu are bani și că vrea o paletă Sleek. Și întreba cine o sponsorizează?! Postarea era pe bune și când au început să apară și comentariile despe aberațiile ei, evident că a spus că a glumit, că postarea respectivă a fost o ironie… Da..sigur ! Nu-mi aduc aminte despre ce blog e vorba, poate o să găsesc și revin cu un link :))

6. Aveți grijă cum scrieți ! În ultimele 3 zile am văzut câteva bloguri care arătau ok , dar când am văzut greșeli gramaticale mi-a pierit tot cheful de a citi mai departe și am închis blogul respectiv. Scuze de genul ‘am fost obosită’ , ‘m-am grăbit’ nu se acceptă . Pentru că și eu sunt obosită când scriu, și eu mă grăbesc uneori dar nu cred că nu mai știu să scriu …ca să nu zic mai urât !
Dacă nu știi ceva, e simplu, caută pe google. În ziua de azi ești la un click distanță de orice.
Și vă rog, nu folosiți limbajul messenger ! Și nu mai prescurtați cuvintele. Ori scrii, ori nu mai scrii. Nu te grăbește nimeni așa că nu văd sensul prescurtărilor.

7. Alegeți un design plăcut pentru blog, nu alegeți un curcubeu , o mie de culori , o sută de fonturi și alte chestii colorate. Fundalul negru cu scris roșu mă face să închid imediat pagina respectivă pentru că nu mă pot concentra și mă chinui să citesc un articol.

8. Dacă vă faceți blog, modalitatea de a-l promova nu e să cauți adrese de mail și să te milogești de x și de y să te adauge și pe tine în blogroll că na, ești nouă și nu știi cum să faci. Îți spun eu cum să faci ! Prin muncă !
E drept că și eu am trimis câteva mail-uri, cred că au fost vreo 5 persoane cărora le-am trimis mail pentru link exchange.  Dar apoi m-am gândit la alte soluții . Și o modalitate foarte eficientă de a-ți face cunoscut blogul e să interacționezi pe alte bloguri. Lasă comentarii , dar ai grijă să aibă legătură cu postarea respectivă. Nu e nevoie să lași link-ul sau să menționezi că ai site-ul cutare, că m-ai adăugat în blogroll și să fac același lucru. De obicei când lași un comentariu ți se cere să lași și link-ul către site-ul tău. Dacă dau click pe el va merge și așa voi ști că ai un blog 🙂

9. Persoane răutăcioase sunt peste tot, persoane care nu știu să facă altceva decât să lase, prin anonimat, comentarii jignitoare. Și dacă faci totul perfect, tot o să apară câte un ofticat care încearcă să-ți strice ziua. Eu am primit o grămadă de astfel de comentarii, nu le-am șters, le-am lăsat acolo, cu răspunsul meu cu tot 🙂
La un moment dat cineva a întrecut limita și a început cu blesteme și cu înjurături porcoase. Am lăsat primul comentariu, dar când am văzut că nu se mai oprește m-am gândit să rezolv cumva chestia asta. Nu cred că e nevoie să vă explic cum stăteam și căutam IP-ul pe net să aflu cine e nenorocita aia…
Imediat mi-am instalat Disqus-ul și de atunci au dispărut aceste specimene. Nu sunt scutită, tot mai apare câte unul care se trezește să vorbească aiurea , dar măcar am ip-ul :)) și pot să iau măsuri dacă se trece măsura.
Așa că , o platformă de asta cum e Disqus, poate reduce numărul comentatorilor de 2 bani !
Pe lângă asta, Disqus-ul e mai ușor de folosit și arată și mai bine .

Și dacă tot suntem la capitolul comentarii , am observat că multe dintre voi, cele care aveți bloguri , dar și cititoarele “normale” :))  nu aveți poză când lăsați comentarii și nici link.
Și m-am gândit să vă arăt pas cu pas cum se face 🙂
În primul rând, intrați pe Gravatar – fie că aveți blog sau nu .
Introduceți adresa de e-mail în căsuță și mergeți mai departe accesând “Get your Gravatar”

Imediat după aceea veți vedea următorul mesaj 
Verificați-vă mail-ul și accesați link-ul , setați un password și logați-vă.
Alegeți o imagine, încărcați-vă poza și…gata , data viitoare când veți lăsa un comentariu o să vă apară și poza 🙂
Puteți să urmați și tutorialul de pe blogul Andei , cred că a explicat mai bine decât mine  :)) 

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…