Ce inseamna un fond de ten bun?
Una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc, este despre fondul de ten.
Mesajele pe care le primesc sună cam așa „caut un fond de ten bun, ce îmi recomanzi?”. Nu mă grăbesc să răspund la întrebare, recomandând ceva, ci întreb ce înseamnă un fond de ten bun? Ce tip de ten ai? Ce cauți la un fond de ten? Și de abia atunci pot să recomand ceva.
Degeaba recomand eu L’oreal Accord Parfait, de exemplu, dacă tu ai tenul gras. Acela e un fond de ten potrivit tenului uscat/normal.
De multe ori citesc sau aud „am încercat fondul de ten X, dar nu e bun”. Nu e bun pentru tine, pentru tipul tău de ten. Atunci când vreți un fond de ten, trebuie să aveți în vedere câteva lucruri, despre care o să aflați mai jos.
Și eu mi-am cumpărat produse doar pentru că erau lăudate și am greșit că nu m-am uitat pentru cine sunt potrivite. Luminous Silk de la Giorgio Armani este perfect pentru tenul uscat, degeaba l-am încercat eu pe tenul meu mixt, vara, pentru că nu m-a dat pe spate. Sunt convinsă că în sezonul rece va fi mai potrivit și o să îmi placă mai mult.
Așadar, fondul de ten trebuie ales în funcție de tipul de ten, în primul rând.
Apoi urmează să știi ce cauți, ce nevoi ai. Vrei acoperire mare? De ce vrei acoperire mare? Eu sunt de părere că sub fondul de ten trebuie să fie un ten curat, frumos. Așadar, dacă aveți probleme, urmați un tratament potrivit, nu încercați doar să ascundeți. Există tot felul de fonduri de ten – cu aspect mat, luminos – pentru un ten tern, lipsit de strălucire, corector – dacă aveți imperfecțiuni care se tratează mai greu.
Textura
Fondul de ten se găsește sub mai multe forme și texturi: lichid, cremos – pentru hidratare, spumă – potrivit pentru tenul matur, baton – pentru o acoperire mai mare sau compact. Ah, și mai nou există și varianta cushion, care are o textură lejeră și oferă acoperire mai mică.
De-a lungul anilor am încercat multe fonduri de ten, dar nu pot să spun că am un preferat fără de care nu pot trăi. Îmi place să încerc produse noi și mi-e tare greu să mă decid asupra unui singur favorit.
Cum alegem nuanța?
Aici este provocarea. Lumina din magazine este înșelătoare, iar nuanțele nu arată la fel atunci când ieși din magazin. Cel mai bine este să încercați fondul de ten, să ieșiți din magazin și să vedeți nuanța exactă.
Nu vă bazați pe sfaturile vânzătoarei din magazin – scopul lor e să vândă produsul, nu să dea sfaturi. Cel puțin, în 80% din cazuri e așa. Am auzit de multe cazuri în care fetele au ajuns cu nuanțe mult mai închise acasă. Și mi s-a întâmplat și mie de câteva ori.
Unde îl încercăm?
Nuanța de pe ten e diferită de nuanța de pe mână de exemplu. De aceea vă recomand să încercați fondul de ten direct pe nas sau pe linia mandibulei. Puteți chiar să vă demachiați acolo și să aplicați pe toată fața – merită să petreceți puțin timp atunci când alegeți un nou fond de ten.
În cazul în care îl comandați online, e ceva nou și nu știți cum sunt nuanțele,musai să vă uitați la swatch-urile de pe net.
Alegeți nuanța care vi se potrivește, nu alegeți o nuanță mai închisă doar de dragul de a „părea bronzate”. Au apus vremurile alea când tenul era bronzat, gâtul alb, iar gulerul de la bluză/cămașă era pătat.
Subton – rece, cald sau neutru?
Ne putem da seama de subtonul pielii noastre dacă ne uităm la venele noastre. Dacă par albastre, subtonul e rece, roz, dacă sunt verzi – subtonul e cald, galben, iar dacă nu ne putem da seama, atunci subtonul este neutru și nu trebuie să ne facem griji.
Eu credeam că am subton cald, apoi rece, iar de curând mi-am dat seama că este neutru.
Puteți să faceți și testul acesta pentru a afla care este subtonul vostru.
Cum aplicăm fondul de ten?
Fondul de ten poate fi aplicat cu o pensulă (eu le prefer pe cel duo-fiber sau mai stufoase), cu degetele sau cu un burețel special (beautyblender).
Eu folosesc toate cele 3 variante, depinde de efectul pe care vreau să îl obțin. Cu pensula mi se pare că arată mai bine, cu burețelul, acopeirea e mai mare, iar cu degetele, efectul e mai natural.
Vă recomand să investiți în fondul de ten, gândiți-vă că este un produs care influențează felul în care arată machiajul.
Diferența de preț dintre anumite firme este justificată și de ingredientele fondului de ten. Cu cât sunt mai pure, cu atât mai scump este și produsul. Fondurile de ten scumpe conțin pigmenți de o calitate mai bună, care rezistă mai mult timp pe față, pe când fondurile de ten mai ieftine conțin pigmenți de o calitate mai inferioară și nu rezistă așa mult pe piele.
Sunt curioasă să aflu părerile voastre. Ce fond de ten folositi și cu ce îl aplicați? Ce căutați la un fond de ten?
Dacă vi s-a părut interesant articolul, m-aș bucura dacă l-ați distribui în social media.