Ce inseamna produse fake?

Despre parfumuri am mai scris pe aici, am lucrat și eu la o parfumerie la care visam de când eram mică, am mai învățat și citit câte una-alta. Îmi place să mă informez, ar fi păcat să nu o fac când avem Internetul la dispoziție și putem afla tot ce vrem.

Despre fake-uri am tot scris, nu sunt de acord cu cosmeticele fake pentru că sunt periculoase. Și de obicei produsele cosmetice foarte ieftine (2-3 lei) ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Am pensule de machiaj fake, care mi se par aproape identice cu cele originale, din punct de vedere calitativ.

Am scris și un articol (aici) care se bucură de succes și sper să ajungă la cât mai multe persoane.

Astăzi vreau să lămurim niște lucruri despre magazinele online, prețuri, testere și fake-uri, chiar dacă e posibil să mă repet.

Sunt câteva branduri care produc cosmetice asemănătoare cu unele mai scumpe, dupe-uri adică. Makeup Revolution are produse care sunt copiate după Too Faced, de exemplu sau Me Me Me Cosmetics are produse care seamănă foarte bine cu produsele de la Benefit. Dupe-urile nu intră în categoria fake-urilor.

Văd și aud tot mai des că dacă un produs nu ține pe cutare este fake. Argumentele sunt că parfumul X nu persistă ori rujul lichid Y nu rezistă ore întregi. Doamne, sunt atâția factori de care depinde un produs. Suntem oameni diferiți și produsele acționează diferit, e logic.

În ceea ce privește testerele și mostrele, acestea sunt la fel ca și produsele finale, care se vând. Am auzit teorii cum că testerele sunt mai intense decât produsele finale. Ei bine, asta ar implica costuri mai mari pentru producător – de ce ar face o serie de produse/parfumuri mai concentrate care să fie testere/mostre? De ce ar pune o concentrație mai mare de esență de parfum într-un tester? Ca să îl vândă, vor spune unele persoane. Dar interesul brandului este să aibă clienți fideli, nu să îi piardă din cauză că produc testere concentrate și vând de fapt apă de ploaie ambalată frumos.

Testerul din magazin și produsul cumpărat sunt identice, nu diferă concentrația. Am întâlnit o persoană care spunea că 3.5 oz de exemplu reprezintă concentrația unui parfum…

Referitor la prețurile mici, pot să vă spun că magazinele practică adaos comercial, care este unul destul de mare. E drept că prețurile mici ar trebui să atragă un semnal de alarmă, dar un magazin online nu are aceleași costuri ca un magazin fizic, nu trebuie plătită chirie de mii de Euro, mulți angajați, electricitate ca într-un magazin de 200mp și multe altele.

Dacă găsești un ruj MAC cu 20 de lei, clar e ceva dubios cu el, e contrafăcut.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să mirosiți un parfum la cineva și să vă placă, să îl încercați și voi și să constatați că miroase altfel? Sau probabil că în liceu ați avut un parfum preferat, iar după câțiva ani l-ați încercat din nou și v-ați dat seama că nu îl mai percepeți la fel.

Faptul că percepeți un parfum diferit, nu îl simțiți sau nu persistă foarte mult pe voi, nu înseamnă că ați luat un parfum fake.

La fel e și cu rujurile. Iau ca exemplu Sleek Matte Me care este foarte apreciat și lăudat. Mi l-am luat și eu și pot să vă spun că e unul din cele mai proaste rujuri încercate de mine. Cunosc persoane care îl adoră, căci rezistă multe ore pe buze, e opac și nu le usucă buzele. Eu îl simțeam foarte uscat pe buze și simțeam că după scurt timp de la aplicare mi se strângeau buzele, de parcă aș fi avut lipici pe ele. Asta înseamnă că nu mi se potrivește, că nu îmi place mie, nu că este fake sau că fetele care îl laudă, mint.

Revenind la parfumuri, alimentația, pH-ul pielii, momentul zilei sau anotimpul pot influența cum se simte sau cum percepem parfumul respectiv. Dacă mă dau cu Black Opium vara, nu îl simt deloc și nu mi se pare intens, dar dacă îl folosesc acum în sezonul rece, se simte foarte tare, timp de mai multe ore.

Din păcate, foarte multe produse și branduri mai mari sau mai mici sunt contrafăcute, în China, și seamănă izbitor cu originalul. Fiecare produs are un cod de bare, care poate fi copiat, însă există și un cod unic, codul batch, care e inscripționat pe ambalaj și pe cutie. Acela cred că e mai greu de copiat. Am văzut treaba asta la o paletă Sweet Peach, cumpărată de pe AliExpress.

img_6912

img_6914

În articolul acesta puteți să aflați cum identificăm produsele originale.

Am auzit și povești cum că Sephora, Douglas sau Marionnaud ar vinde produse fake. Mi-e foarte greu să cred asta. În primul rând, e reputația lor în joc și nu cred că ar risca pentru câteva sute de lei. În al doilea rând, produsele care ajung în magazin sunt livrate de către furnizori autorizați. Sunt produse cumpărate en-gros și în funcție de cantitatea cumpărată, magazinul poate obține un preț mai bun de la furnizor. Nu știu câte din firmele astea și-ar risca afacerea pentru un fake. Vorbim de magazine mari, nu de Gigi SRL.

După cum spuneam, adaosurile comerciale sunt mari și un parfum de la raft care are prețul de 270 de lei, poate avea prețul de achiziție de 120 de lei. Da, este posibil ca produsele vândute în online să nu fie cele mai proaspete, să fie aduse din diferite depozite, însă data producției poate fi verificată prin acel cod batch. Nici în magazinele fizice nu e garantat că produsul pe care îl cumperi e proaspăt. De fapt, chiar zilele trecute mi-am luat un Pleats Please de la Issey Miyake din Douglas și când am verificat codul batch, am constatat că a fost fabricat în martie 2013. Viața unui parfum e de 5 ani.

Atenție și la denumirea produselor. Există produse care au în denumire și “pro”, dar nu fac parte din linia profesională. E ca și cum aș spune că fondul de ten MAC Pro Longwear este fake pentru că nu face parte din gama MAC PRO (în România nu se găsesc produsele din linia PRO de la MAC).

Mai trist e că sunt persoane care cred tot ce aud/citesc, fără să fi încercat produsul respectiv sau să fi cumpărat din locul acela.

Rugămintea mea este să fiți atente, să nu mai credeți tot ce auziți și citiți și să vă informați, să aveți detalii din mai multe surse. Și să nu săriți la conluzia că dacă un parfum nu se simte 3 zile pe pielea voastră, e fake.

Nu cred că există un detector de fake-uri în vreo parfumerie și nu cred că se apucă careva să studieze compoziția unui parfum în “laboratorul” din debaraua din magazin.

Din păcate există multe magazine online și pagini de Facebook care vând o grămadă de fake-uri. S-a mai liniștit nebunia cu rujurile Kat von D și a început altă nebunie.

Ca să o spun pe scurt, rujurile Kylie Cosmetics se găsesc exclusiv online, pe site-ul oficial și de obicei stocul se epuizează rapid. Paletele de la Anastasia Beverly Hills au prețuri fixe, nu o să vedeți palete originale, noi, la prețuri mici, la promoție.

Dacă intrați pe AliExpress veți rămâne uimite de tot ce găsiți acolo: Lime Crime, Kat von D, Anastasia Beverly Hills, Huda Beauty și multe alte fake-uri periculoase. Vorbim de sănătatea noastră. De ce ne trebuie un ruj Kat von D când putem să alegem ceva care este verificat, care respectă niște norme. De exemplu, produsele Golden Rose sunt foarte bune. Ba rujurile Longstay mi se par mai bune decât rujul lichid (original) de la Kat von D.

Și vă rog, nu mai credeți povestea cu fabrica. Înnebunesc când aud “am pe cineva la fabrica X care îmi aduce rujurile Kat von D, Anastasia Beverly Hills și altele”. Să fim serioși, să zicem că ai pe cineva la fabrica unde se fac rujurile Kat von D, dar cât să și fure persoana care lucrează acolo? Înțeleg un ruj, două…dar vorbim aici de loturi întregi, de sute de rujuri luate pe sub mână. Cine își riscă libertatea pentru așa ceva? Căci e vorba de furt.

Văd tot felul de fete care promovează fake-uri, makeup artiști și vedete care sunt urmărite de zeci de mii de fete care au încredere că dacă Ruby postează o poză cu rujurile Kylie Cosmetics, acelea sunt originale. E atât de greu să dăm un search pe Google? Căutăm tot felul de prostii, dar ne e lene să ne informăm în legătură cu ce ne punem pe față. Nu vorbim de o geantă fake, ci de niște cosmetice care au tot felul de ingrediente periculoase și dubioase.

Vă recomand să citiți și articolul ăsta.

Ar fi multe de povestit, dar prefer să interacționăm și în secțiunea de comentarii, așa că aștept impresiile voastre.

Dacă v-a plăcut articolul și vi se pare util, distribuiți-l pe rețelele de socializare 🙂

cosmetice

9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului

Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire. Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim…

O primavara cu reduceri

Oficial a venit primăvara, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de zile mai lungi, de plimbări, de mai mult soare și natura care revine la viață. V-am mai spus, primăvara și toamna sunt anotimpurile…