Cat timp folosim produsele cosmetice?
În 2010 am scris un articol despre termenul de valabilitate al cosmeticelor și în urmă cu vreo 2 săptămâni am deschis din nou acest subiect pe Instagram. De fiecare dată când scriam pe blog sau filmam un clip cu produsele pe care le aruncam, eram oarecum certată. Ei bine, zilele trecute a fost o întreagă poveste pe tema asta, care a pornit de la faptul că am făcut InstaStories în care vorbeam despre produsele cosmetice pe care urma să le arunc. Am primit nenumărate mesaje de genul “Donează-le”, “De ce nu le donezi?”, “Poți să mi le trimiți mie că nu îmi permit” și așa mai departe. Sincer, nu mă așteptam la astfel de cereri din moment ce precizam că produsele sunt expirate, vechi. Am fost acuzată că mi-e ușor să le arunc din moment ce nu dau banii pe ele și le primesc.
Ca să lămurim treaba asta, în jur de 80% din produsele de makeup pe care le am, sunt cumpărate. Iar produsele pe care le primesc de la diferite branduri, nu le primesc pe ochi frumoși, ci e rezultatul muncii mele aici în online. Blogul l-am deschis tocmai din pasiunea asta de a încerca produse de makeup și skincare despre care să îmi împărtășesc gândurile cu persoanele interesate de acest domeniu. Și înainte să îmi deschid blogul cumpăram produse și nu apucam să le consum, astfel că ajungeau la gunoi.
Nu aș putea vreodată să ofer cuiva un produs expirat. Sunt produse care intră în contact cu pielea, cu corpul nostru și există niște riscuri.
Produsele cosmetice au și ele un termen de valabilitate, ca orice alt lucru pe care îl consumăm. Iar când termenul ăsta e depășit, trebuie să încetăm să folosim produsele respective și să le aruncăm. Indiferent de câți bani am dat pe produsul acela. Faptul că un produs e de la Chanel sau Guerlain nu înseamnă că are un termen de valabilitate mai lung. La urma urmei, produsele sunt făcute din diferite ingrediente care alterează în timp și pot provoca iritații.
Poate că nu ți se întâmplă tocmai acum, dar e mai bine să previi decât să tratezi.
Nu trebuie să vă cumpărați produse scumpe doar pentru că sunt la modă. Există și variante mai ieftine, de la branduri precum L’oreal, Maybelline, Rimmel, Miss Sporty sau Bourjois, care sunt asemănătoare cu cele high-end.
Și condițiile de păstrare influențează termenul de valabilitate, la fel și felul în care le folosim.
Produsele cremoase, lichide, au un termen de valabilitate mai scurt (maxim 1 an), din cauză că în momentul în care deschidem un recipient cu crema de față, aceasta intră în contact cu aerul și bacteriile. Dacă nu ne spălăm pe mâini înainte să folosim o cremă, o contaminăm și riscul ca acolo să se adune bacterii este mult mai mare. Pensulele trebuie să fie curate înainte să le folosim, nu vă bazați pe faptul că doar voi folosiți pensula respectivă de pudă și nu are nimic dacă nu o curățați. Se pune praf pe ea și se formează bacterii care ajung apoi pe pielea noastră. Eu am mereu soluția de curățare de la ebelin pe birou cu care îmi curăț pensulele după ce le folosesc. Am scris un articol despre soluția aceea mai demult, aici. Este ieftină și curăță foarte bine pensulele. Burețelul pe care îl folosesc pentru a-mi întinde fondul de ten sau anticearcănul îl spăl zilnic, până rămâne curat.
Rimelul trebuie schimbat la 3, maxim 6 luni. Cât timp îmi rimelez genele, tubul ăla rămâne deschis, intră aer în el și se schimbă și formula.
E important să ștergem pompița fondului de ten, căci rămân urme și există riscul ca acolo să se strângă bacterii.
E foarte important și cum depozităm produsele cosmetice. Asta influențează calitatea și termenul de valabilitate. Produsele cosmetice nu trebuie ținute lângă o sursă de căldură, nu trebuie ținute în soare sau la geam, nu trebuie ținute în căldură. Nu țineți produsele cosmetice în baie! Din cauza condensului și al aburilor ingredientele alea își schimbă proprietățile și se strică.
Dacă fardurile pe care le folosiți formează așa o peliculă lucioasă/mată, înseamnă că ceva nu e în regulă – ori au fost depozitate în condiții nefavorabile (soare, baie, căldură), ori ai folosit pensula murdară.
De ce îmi arunc eu produsele și nu le “donez”? Pur și simplu nu apuc să le folosesc în timp, mereu apare câte ceva nou și se întâmplă să uit de anumite produse și să îmi dau seama prea târziu că sunt vechi și trebuie să le arunc. Nu vă sfătuiesc să folosiți produse folosite de alte persoane, mai ales necunoscute. Și în niciun caz nu vă recomand să folosiți rimelul sau tușul surorii, prietenei sau a mamei. Zona ochilor e probabil cea mai sensibilă și nu cred că e plăcut să te trezești cu vreo umflătură sau cu vreo conjunctivită doar pentru că ai folosit un produs expirat sau un produs de la cineva.
Vizita la doctor și tratamentul cred că sunt mai scumpe decât nu știu ce fond de ten sau cremă de față, așa că vă rog să țineți cont de termenul de valabilitate înscris pe produse.
Sunt produse care au trecut data expirării, de exemplu 09/2021. Pe același produs există și un simbol cu un recipient desfăcut și numărul de luni. Adică 6M reprezintă 6 luni de la deschiderea produsului. Ăsta e termenul de valabilitate. Chiar dacă există și o dată inscripționată (09/2021) nu înseamnă că deschid prodsul azi, în 2019 și îl pot folosi până în 2021. Nu, produsul trebuie consumat/înlocuit în termen de 6 luni. Mai ales în cazul produselor lichide/cremoase.
În ceea ce privește termenul de valabilitate al paletelor de farduri și al pudrelor presate, aici e o altă poveste. Există și o strategie de marketing de la branduri – unele palete au inscripționat termenul de 6 luni de la deschidere, altele 36 de luni. Dacă sunt păstrate în condiții optime, produsele de tip pudră au termen de valabilitate între 2 și 4 ani, chiar dacă e trecut simbolul ăla cu 6M de la deschidere. Cine folosește o paletă de farduri în 6 luni?
Pielea noastră este sensibilă și chiar și produsele noi pot provoca reacții și cred că atenționarea asta e trecută pe toate produsele, în cazul în care ți se irită pielea sau ceva, nu mai folosești produsul respectiv.
Sper ca articolul ăsta să fie citit de cât mai multe persoane, m-aș bucura dacă l-ați distribui și sper că vi s-a părut util. Țineți cont de informațiile astea, aruncați produsele vechi și aveți grijă ce produse folosiți.
Dacă ați avut experiențe neplăcute, mi-ar plăcea să îmi lăsați câteva detalii în secțiunea de comentarii.
Voi țineți cont de termenul ăsta de valabilitate?