9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea tenului
Scriu acest articol cu gândul că sunt persoane care caută informații care să le ajute în alegerea corectă atunci când vine vorba despre îngrijire.
Mereu am fost de părere că e mai bine să prevenim decât să tratăm. Înainte de machiaj, e mai important să avem o bază bună, adică pielea noastră îngrijită și sănătoasă.
În ultima perioadă au apărut foarte multe produse de skincare, însă sunt puține persoane care știu anumite chestii esențiale. Dacă nu folosim produsele corecte, putem să înrăutățim situația.
Așadar, mai jos găsiți câteva informații de care ar trebui să țineți cont dacă vreți să aveți o rutină de îngrijire care să vă ajute. Voi încerca să scriu cât mai puțin, să nu mă pierd în detalii și să vă fac pe voi să căutați mai multe informații.
1. Factorul de protecție (FPS/SPF)
Este foarte important să folosim în timpul zilei o cremă cu factor de protecție, fie că e primăvară, vară, toamnă sau iarnă sau dacă e soarele pe cer sau e înnorat. Razele UV sunt de vină pentru petele pigmentare, pentru riduri sau îmbătrânirea prematură a pielii. Nu este o diferență foarte mare între SPF 25 sau SPF 50: SPF 25 blochează 96% din razele UV, SPF 30, 97% și SPF 50, 98%. Nu este nicio cremă care să blocheze 100% razele UV, dar o cremă fără SPF favorizează problemele enumerate un pic mai sus.
Există 2 tipuri de factor de protecție: chimic sau mineral.
2. Informație
Este foarte important să ne informăm despre produsele pe care le folosim, să vedem dacă ni se potrivesc, dacă ne ajută să tratăm problemele și cum să le folosim. Știu că sună ciudat, însă sunt foarte multe persoane care cumpără anumite produse doar pentru că văd pe social media la cineva. Dar nu țin cont că fiecare ten e diferit, fiecare are o problemă de rezolvat. Dacă citești sau auzi ceva, cercetează mai departe. Caută informația în mai multe surse. Părerile sunt mereu împărțite și nimeni nu deține adevărul absolut. De aceea e important să ne informăm și să luăm ce credem că este potrivit pentru noi, să ne facem o idee.
Eu prefer să citesc mai multe articole de pe diferite site-uri din afară. Din ce am mai observat, articolele scrise în română sunt copy-paste de pe alte site-uri și traduse parțial.
3. Ce folosim?
Este important să ne construim o rutină de îngrijire potrivită. Nu este suficient să folosim o cremă și atât. Crema este superficială, mai ales dacă ne uităm pe lista de ingrediente și ingredientele active sunt în concentrații mici sau inexistente. Crema tratează suprafața pielii, iar problemele (pori dilatați, coșuri, puncte negre, puncte albe) se tratează din profunzime.
4. Demachiere
Cred că toată lumea știe sau ar trebui să știe că este important să ne demachiem la sfârșitul zilei. Fie că purtăm machiaj sau nu. Impuritățile, praful, poluarea se pun pe fața noastră și dacă nu ne demachiem, înrăutățim situația.
Eu folosesc un ulei demachiant, apoi folosesc un gel de curățare sau o spumă, folosesc fie apă micelară, fie un toner. După demachiere, urmează să aplic tratamentul. Un acid, un ser cu ingrediente active și crema de noapte hidratantă.
5. Ingrediente active
Sunt multe ingrediente active care să ne ajute să avem un ten sănătos. Vitamina C este un antioxidant care diminuează petele, semnele post acneice, oferă luminozitate tenului. Niacinamide (vitamina B3) diminuează porii, reduce roșeața, inflamațiile, combate uscăciunea, protejează pielea, previne și tratează pigmentarea, stimulează regenerarea celulară și produce colagen. Astfel de ingrediente pot fi folosite și dimineața, urmate de o cremă cu factor de protecție. Acidul hialuronic este un umectant, se aplică în mod normal pe tenul umed, astfel încât să tragă umiditatea de la suprafață și nu din straturile pielii. Dacă se aplică pe tenul uscat, acidul hialuronic trage umiditatea din straturile pielii, astfel încât tenul devine uscat.
6. Acizii
De când cu nebunia cu produsele The Ordinary, ne întrebăm la ce ajută toate produsele alea cu denumiri greu de reținut. Și, în cel mai rău caz, le cumpărăm fără să ne întrebăm ce acțiuni au asupra tenului nostru, dacă ni se potrivesc și dacă le folosim corect.
Treaba cu acizii e un pic mai delicată, căci aceștia se folosesc seara pe tenul curat. Este importantă și concentrația. Sunt persoane care tolerează mai bine sau persoane care se pot irita foarte ușor. Cel mai bine este să se înceapă ușor, fie cu un gel de curățare, fie cu un toner sau un acid într-o concentrație mai mică. De asemenea, dacă nu tolerezi niacinamide, poți să aplici după crema hidratantă sau în combinație cu crema hidratantă, astfel îl diluezi și șansele să te iriți sunt mai mici.
În categoria AHA-urilor (acid hydroxy-alpha) intră acidul glicolic, acid lactic, acid mandelic, acid tartaric, acid melic sau acid citric. Acestea sunt indicate și persoanelor cu tenul uscat. Exfoliază la suprafață.
În categoria BHA-ului (acid beta hydroxy) intră acidul salicilic care penetrează mai adânc în pori. Este un acid potrivit persoanelor cu tenul gras.
Acizii nu se folosesc zilnic, ci mai degrabă o dată la 2-3 zile (seri). Eu evit să combin acizii.
Și nu se introduc mai mulți dintr-o dată. Se introduc în rutină treptat, cu răbdare, la 2-3 săptămâni.
7. Produse potrivite
Este foarte important să folosești produsele care ți se potrivesc. Dacă ai tenul uscat și folosești acid salicilic doar pentru că este în trend o să îți usuci tenul și te poți irita foarte ușor.
8. Experimentează
Doar tu îți cunoști tenul, știi ce probleme are, ce suportă sau nu. Sau așa ar trebui. Nu aștepta să vină cineva să îți spună ce să folosești. Insist să te informezi, apoi să încerci produsele și să vezi cum reacționează tenul tău. Unele pot fi iritante, altele nu. Asta depinde de la persoană la persoană.
9. Ingrediente
Învață să citești ingredientele de pe produse. Primele 6 ingrediente au concentrația cea mai mare, restul fiind în concentrații mai mici sau foarte mici (la sfârșitul listei). Sunt persoane care se feresc de parfum, alcool, parabeni sau uleiuri esențiale. Da, aceste ingrediente pot dăuna, mai ales dacă ai tenul super mega sensibil. Însă uneori sunt în concentrații atât de mici, încât pot fi inofensive.
În continuare o să vă las câteva link-uri foarte utile, unde puteți să verificați ingredientele și să aflați mai multe despre rolul lor în cosmeticele pe care le folosiți.
cosDNA – este suficient să introduci numele produsului și să citești lista de ingrediente de unde poți să îți dai seama dacă sunt safe sau nu. Cele cu verde sunt bune, cele cu galben pot provoca iritații (depinde de tenul fiecăreia) iar cele cu roșu nu sunt bune
Skincarisma – pe lângă ingrediente și siguranța acestora, îți dă detalii și despre tipul de ten căruia i se potrivește produsul.
Beautypedia – este mai complex, sunt părerile experților în domeniu, dar și părerile oamenilor care au încercat produsele respective
SkinDeep – este un site cu note și mai multe detalii despre ingrediente
Paula’s Choice – este foarte util ca să inveți mai multe lucruri despre ingrediente în general. Există dicționarul de ingrediente care te poate ajuta să înțelegi cum stă treaba cu parabenii, alcoolul și să îți dai seama dacă sunt bune și la ce ajută de fapt.
Sper că v-a ajutat articolul ăsta și că o să căutați informațiile de care aveți nevoie mai departe. Dacă nu mă urmărești încă pe Instagram (@iguanitza), te invit acolo, căci poți să afli mai multe informații utile despre skincare, makeup, noutăți și alte lucruri folositoare.